Kerst in Mali. - Reisverslag uit Bamako, Mali van Ingrid Boon - WaarBenJij.nu Kerst in Mali. - Reisverslag uit Bamako, Mali van Ingrid Boon - WaarBenJij.nu

Kerst in Mali.

Door: Ingrid

Blijf op de hoogte en volg Ingrid

24 December 2006 | Mali, Bamako

Hallo allemaal,

Ik wil jullie allen een prettige kerst en een gelukkig nieuwjaar toewensen!

Dit artikel heeft van de week in de Meppeler Courant gestaan.

Kerstmis in Mali

Als Meppelse in West-Afrika is het op sommige momenten heerlijk om vast te houden aan de eigen cultuur. Kerstmis is zo’n moment, een traditioneel feest dat een ouderwets gezellige sfeer en bijbehorende herinneringen oplevert. Hier in Mali, beleef ik dat toch wel anders.
Enerzijds is het natuurlijk een ontwikkelingsland en door de schrijnende dagelijkse beelden op straat is het gevoel van ‘anderen willen helpen’ of ‘iets goeds willen doen’ dagelijks aanwezig en wordt het niet beperkt tot de sentimentele decembergevoelens. Gisteren bijvoorbeeld werd me op straat door een vrouw een baby aangeboden omdat ze geen andere uitweg meer zag en bij zo’n blanke een goede toekomst voor haar kindje had bedacht. Dit zijn echt moeilijke momenten, zeker als je dan later hoort dat ze haar kindje met een steen heeft doodgeslagen.
Anderzijds is de speciale sfeer van gezelligheid, warme chocomel en met de familie samen zijn ver te zoeken onder de Afrikaanse zon. De kou, de kerstboom en familie ontbreken.

Kerstmis in Mali is zeker ook een totaal andere beleving dan kerst in Nederland. De Malinezen zijn overwegend Islamitisch. Jezus komt in de Koran ook voor. Zijn geboorte wordt met kerst echter niet gevierd. De Malinezen die kerst vieren zijn óf later tot het Christendom gekomen óf rijke Malinezen die al dan niet in het buitenland hebben gestudeerd en zo hun status laten gelden.

In het straatbeeld zie je deze vreemde mengeling ook terug doordat sommige (overwegend Westers georiënteerde) restaurants of grote supermarkten op de commercie inspelen en kerstversiering verkopen of een boom voor de zaak zetten en anderzijds gaat het bedelen op straat en de schrijnende omstandigheden voor de andere groep gewoon door.

Ook op de Internationale School, waar ik werk, zie ik deze grote verschillen. We hebben de rijkere Westerse kinderen die thuis warmte en gezelligheid hebben compleet met kadootjes en de kerstman. Hiernaast hebben we dan ook de lokale leerlingen die met sponsoring op onze school zitten en dit soort belevenissen aan hun neus voorbij zien gaan. Zij zijn al enorm bevoorrecht om Engelstalig onderwijs te kunnen volgen en zouden ook nooit klagen over hun situatie. Voor mij als leerkracht is het echter niet altijd makkelijk met deze enorme verschillen om te gaan. Ik hoop er dan ook op dat de schoolbevolking in aantal toe zal nemen zodat we nog meer lokale kinderen de kans kunnen geven bij ons op school te komen en toch een graantje van dit soort speciale gebeurtenissen mee kunnen pikken.

Zelf breng ik de kerstdagen door met overwegend Westerse vrienden die zich hier voor enige tijd gesetteld hebben. Samen proberen we de kerstsfeer op te roepen. Het is heerlijk om dit zo ver van huis te kunnen doen met mensen uit dezelfde cultuur. Het schept een band en verscherpt het bewustzijn van het Nederlanderschap.

Er bestaat de mogelijkheid om onze school te steunen. We zijn een t-shirt actie begonnen om zo geld in te zamelen voor boekpakketten en om meer lokale kinderen de kans te bieden op Engelstalig onderwijs. De t-shirts kosten €15,- per stuk en zijn in verschillende kinder- en volwassenmaten verkrijgbaar. In december krijg ik bezoek van familie uit Nederland. Zij kunnen de t-shirts meenemen naar Meppel. Andere manieren van sponsoring zijn ook van harte welkom!
Het geld van giften, betalingen van de t-shirts of sponsorgeld t.b.v. de scolarship kinderen kunt u storten op:
Giro 4303889
te name van: Annemiek van Riezen - BIA
te: Sneek
Graag uw naam, emailadres en eventuele maat t-shirt vermelden.
Voor meer informatie kunt u mailen naar: ingridboon@hotmail.com

• 24 December 2006 - 12:12

Heleen:

hoi Ingrid,
    Ik wens je toch een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar toe, al wordt het daar niet zo gevierd.
    Ik hoop dat je het toch naar je zin hebt en dat er het nieuwe jaar nog wat meer leerlingen zijn.

dikke kus
    heleen klunder

• 24 December 2006 - 12:31

Irene Dijkstra:

Hoi Ingrid,
    Wat een verschrikkelijke ervaring met die baby. Dat zal je niet in de koude kleren gaan zitten. Ook de grote verschillen tussen arm en rijk lijken me voor jou moeilijk te accepteren. We zijn hier toch opgevoed met "gelijke kansen"(voor zover mogelijk) en dit druist natuurlijk heel erg tegen je gevoel in.
    Nou even leuk nieuws. We zijn gisteravond met 650 man naar Heerenveen geweest met je Pa als stadsomroeper. Hij was onherkenbaar, totdat hij zijn mond open deed. Het was hartstikke leuk en we hebben Meppel flink gepromoot.
    Ik wens je een hele prettige tijd met je Ma en zus en geniet van alle goede dingen die je wel voor de kinderen kunt doen. groetjes
    Irene Dijkstra

• 24 December 2006 - 12:50

Veerle:

Merry Christmas and a Happy New Year en een hele fijne vakantie met Joke en Paulien:D

xx veerle

• 24 December 2006 - 14:13

Mamma:

We hebben je stuk in de krant gelezen! Er stonden ook 2 mooie foto s bij!
    Ik zal het uitknippen en woensdag mee nemen, ok? De koffers staan gepakt! De Kerstdagen nog en dan komen we! Jij ook gezellige dagen! Kus, MAMMA

• 24 December 2006 - 17:03

Deirdre:

Hoi Ingrid,
    Ik vond het ook vreselijk om te horen over die baby! Lijkt me zo'n erg idee. Ik hoop dat je het een plekje hebt kunnen geven.
    Voor nu wens ik je hele fijne kerstdagen. Geniet ervan. En daarna hopelijk een hele fijne tijd met je moeder en zusje.
    KUS Deir

• 24 December 2006 - 18:19

Annemiek:

Lieve Ingrid
    Fijne kerstdagen met mijn zoon. Mooi krantenartikel: geweldig wat je voor de school doet.

• 24 December 2006 - 21:13

Petra:

Fijne kerstdagen!! DIKKE KUS van Petra en Thomas :D

• 25 December 2006 - 10:23

Ingrid:

Thomas???? vertel, vertel....

• 25 December 2006 - 14:24

Anoniem:

Heb jij al over jouw Thomas verteld, dan?

• 26 December 2006 - 10:28

Belinda:

Hey Ingrid,
    Ik wil je even hele fijne kerstdagen wensen zo ver weg van huis. Leuk stukje trouwens dat je hebt geschreven. Het lijkt mij idd ook heel erg als je een kind in je handen gedrukt krijgt en later datzelfde kindje op deze gruwelijke wijze om het leven wordt gebracht. Ik vind dat je echt een geweldige ervaring daar hebt. Ik zou het graag zelf allemaal willen beleven, maar daar ben ik veel te bang voor haha. Dit is echt wat voor jou en ik zal je verhalen blijven volgen, erg leuk!!
    Veel geluk, plezier en gezondheid in 2007.
    Groetjes *swaai*:)

• 27 December 2006 - 10:31

Alice:

Hoi Ingrid,
    Leuk dat we zo met je mee kunnen leven door al je verhalen. Fijn dat het goed met je gaat.
    We wensen je hele gezellige dagen toe met je moeder en je zus. Geniet ervan en laat ze maar een stukje zien van het land en je leven daar. Alvast de beste wensen voor een gezond en gelukkig 2007!Veel plezier!
    Groetjes, Henk en Alice.

• 27 December 2006 - 11:18

Hannah:

hoi!
    kerstfeest is al geweest en daarom maar: gelukkig nieuw jaar!

• 27 December 2006 - 20:20

Nicolette:

Ha lieve meid,

Tjeetje, dat over die baby is wel heel heftig zeg! Ik hoop dat je het jezelf niet kwalijk neemt of gaat nemen, want dit had je nooit kunnen voorzien en je kunt natuurlijk niet zomaar een kindje van iemand overnemen.

Ondanks deze heftige ervaring hoop ik dat je toch een prettige kerst hebt gehad. En ik wens je natuurlijk een fijne oud en nieuw met mijn zus en jouw zus. Hopelijk hebben ze een goede vlucht gehad. Veel plezier ook met jullie geplande reis.

Dikke kus, Nicolette

• 29 December 2006 - 18:56

Nicole:

Fijn dat je het nog zo naar je zin hebt. Alvast een gelukkig uiteinde.

kus