onze reis naar Segou en Djenne - Reisverslag uit Bamako, Mali van Ingrid Boon - WaarBenJij.nu onze reis naar Segou en Djenne - Reisverslag uit Bamako, Mali van Ingrid Boon - WaarBenJij.nu

onze reis naar Segou en Djenne

Door: Joke Boon

Blijf op de hoogte en volg Ingrid

07 Januari 2007 | Mali, Bamako

Hallo allemaal,

Dinsdag 2 januari zijn we voor 5 dagen op reis gegaan.

Om 08.30 uur zouden we bij Amandine zijn. Daar zouden we onze chauffeur en zijn auto treffen. We vertrokken voor een 3 uur durende rit naar Segou. Onderweg stopten we een keer om cola te drinken. We genoten van de folklore in het dorpje. Rond 12 uur arriveerden we in Segou. We werden met een pinasse naar de overkant van de Niger gevaren waar ons hotel voor deze nacht lag. Het was een hotel wat bestond uit kleine witte huisjes met rieten daken en een zit- eetgedeelte met uitzicht over de Niger. Heel leuk! Het was een heerlijke plaats om te relaxen, maar helaas liet de zon het afweten. Na een lekkere lunch lieten we ons weer naar Segou varen. Daar bekeken we het plaatsje met z'n markten, vele ezel- en ossenkarren en handel. Heel anders dan bij ons in Nederland. Omdat we uitgebreid geluncht hadden kochten we 's avonds een stokbroodje en dronken we nog wat in een restaurantje aan de Niger. Daarna werden we weer overgevaren naar ons hotel en gingen we nog een poosje lezen in bed en daarna lekker slapen.

Na het ontbijt de volgende morgen, weer over Niger naar Segou waar we voor vertrek naar Djenne nog gekeken hebben bij een bedrijfje waar ze bogolan kleden maken. We kregen een uitgebreide rondleiding, zagen verschil tussen handmatig en machinaal weven en mochten ook zelf wat proberen.
Daarna reden we richting Djenne. Een rit van ruim 5 uur. Onderweg stopten we nog een aantal keer om een markt te bezoeken, te drinken en te lunchen.
Gaandeweg veranderde het landschap. Er kwam steeds minder begroeing en het werd steeds dorrer en droger. De overgang van savanne naar steppe. Wel bleven er geiten in overvloed aanwezig. Al toeterend gingen we onze weg.
Na een overtocht met een pontje over de rivier de Bani kwam Djenne in zicht. We verbleven 2 nachten in hotel Campement. 's Middags hebben we nog wat rondgelopen in Djenne. Alle huizen zijn daar van leem, heel apart. 's Avonds tijdens het eten kwam onze chauffeur met een gids die ons de volgende dag Djenne en omgeving zou laten zien. Ingrid onderhandelde over de prijs. We hadden zin in de excursie.

De volgende dag om 9 uur was onze gids aanwezig. Hij heeft ons de stad laten zien en het nodige verteld over Djenne, zijn inwoners en zijn architectuur. We hebben onder andere binnen gekeken in een koraanschool, op daken over Djenne uitgekeken en natuurlijk om de beroemde leemmoskee gelopen. Daarna hebben we tot 15 uur lekker in de zon bij ons hotel zitten lezen.
Om 15 uur stond de paard en wagen klaar voor onze middagexcursie. We gingen eerst naar een Peuldorpje (Peul is een bevolkingsgroep in Mali). Dit is een dorpje van mensen die leven van landbouw en veeteelt. Het is leuk om te zien hoe er in die dorpjes gewerkt en geleefd wordt. De mensen zijn heel vriendelijk. Ik heb ook nog even meel mogen stampen, zwaar werk in die warmte. Veel kinderen met snottenbellen en vieze gezichtjes maar wel vertederend om te zien. We hebben ook een vrouw gezien met de traditionele, grote oorbellen.
Daarna zijn we met onze paard en wagen naar een bozodorpje gegaan (Bozo is ook een bevolkingsgroep in Mali die leven van de visserij). Na een korte overtocht met een pirogue bezochten we het dorpje. In alle huizen zag je visnetten. De grote worden gebruikt door de mannen en de kleine door de vrouwen. Ook hier was een mooie moskee. Net voor het donker waren we weer terug in Djenne.

Na een goede nachtrust en, helaas, een koude douche, zijn we de volgende dag weer terug gereden naar Segou. Deze keer hadden we een hotel in de stad zelf. We hebben 's middags lekker gezwommen en gerelaxed. Voor het eten hebben we nog wat rondgekeken en souvenirs gekocht, lekker buiten op het terras gegeten en daarna heerlijk geslapen.

Na het ontbijt de volgende dag hebben we nog wat souvenirs gescoord. Paulien was bijna haar riem kwijt. Die wilde ze wel ruilen voor een masker. Daarna zijn we weer terug gereden naar Bamako. We hebben nog een foto gemaakt bij een groot bord van Mali op de heuvel van het huis van de president. Daarna zijn we naar huis gereden.

Helaas hebben Paulien en ik flink last van onze darmen gekregen. Vandaag doen we dus rustig aan en leven we op stokbrood, thee en bananen.

Joke en ook van Ingrid en Paulien.

• 07 Januari 2007 - 11:47

Marian En Veerle:

hoi,
    leuk om jullie belevenissen te lezen en de foto's te zien.ik moet tot mijn schande bekennen dat dit de eerste keer is dat ik alles lees, ik ben thuis niet zo'n computeraar. Ik vind het wel boeiend om te lezen dat hoewel in een afrikaans land er toch stokbroodjes zijn en zo.
    Ik wens jullie hierbij een goed 2007 en Ingrid veel succes en hopelijk een vollere klas.

• 07 Januari 2007 - 12:11

Papa:

Hallo allemaal,

Fijn om weer zo'n mooi reisverslag te lezen. Vooral de leemmoskee lijkt mij indrukwekkend. Geniet van de belevenissen en nog even van elkaar. Ik hoop dat Joke en Paulien voor de terugreis weer beter zijn.

Liefs

Papa

• 07 Januari 2007 - 12:21

Rosan!:

weer zo'n leuk verhaal! mooie foto's ook! Mooi dat jullie je daar zo vermaken!

kus Rosan
    (en ook van mn moeder)

• 07 Januari 2007 - 15:32

Oma En Opa Boon:

Wat hebben jullie prachtige ervaringen opgedaan. En mooie foto's gemaakt!
    Veel liefs'
    P.S. En voor Joke en Paulien: Goede reis terug.

• 07 Januari 2007 - 15:59

Nicolette:

Ha meiden,

Dat ziet er goed uit! Lijkt me een enorme belevenis. Die leemmoskee is indrukwekkend zeg. Fijn dat jullie zo'n mooie tijd hebben gehad! Lekker aansterken en hopelijk helemaal weer beter het vliegtuig in. Een goede reis terug en Ingrid, succes weer in het verre Mali zonder moeder en zus.

Dikke kus voor jullie alle drie, Nicolette

• 07 Januari 2007 - 16:40

Opa En Oma Vlaarding:

Even genoten van jullie verslag, geweldig om dit mee te maken. Thuis horen en zien we de rest, beterschap en een hele goede thuisreis. veel goeds ook van (o)pa, (o)ma

• 09 Januari 2007 - 20:53

Paulien:

en we gaan over 10 min weer weg! Ingrid... bedankt voor de gastvrijheid en de leuke tijd die je ons hebt gegeven!

liefs Paulien,
    p.s. doe af en toe nog es een stukje brood naar de geiten van me;)

• 10 Januari 2007 - 18:42

Mamma:

Hoi Ingrid, We zijn weer thuis! Wel hebben we het vliegtuig in Parijs gemist! We hadden ook wel weinig overstap tijd!! Rond 12 uur waren we op Dusseldorf en rond 14 uur weer in Meppel. Zo lekker even douchen en dan naar bed ,een beetje slaap in halen!! Nogmaals bedankt voor de gezellige dagen. We hebben een hoop gezien en gedaan. De fotorolletjes heb ik al weggebracht! Vrijdag zijn ze klaar. Je hoort wel hoe ze geworden zijn.We missen de zon hier nu al!!
    Kus, MAMMA

• 12 Januari 2007 - 09:44

Annemiek:

He Paulien,
    Je kijkt vast op deze site: hartelijk gefeliciteerd! Ik hoop dat je een leuke verjaardag hebt gehad in Nederland.
    Leuke foto had Ingrid trouwens van je...

• 13 Januari 2007 - 22:03

Eveline:

Hej Ingrid,

heb je m´n ´pakje´ ontvangen? :) ik hoop dat je er wat leuks mee hebt kunnen doen!
    Erg leuk om je verhalen telkens te lezen!

Vandaag DJO gehad, en had wel weer een paar 'Ingrid-mis-momentjes'!

Doegie Eveline

• 16 Januari 2007 - 11:13

Annemiek:

He Ingrid
    Wanneer komt er weer eens een berichtje van jou op je site?

• 16 Januari 2007 - 14:56

Merel:

echt vet gaaf cadeau ik mis je wel hoor. ik heb een vliegtuigje gekozen. echt vet bedankt. ik ga naar di-rect over een paar weken. we hebben 9 juli al vakantie. je moeder was vandaag nog bij ons op school. die banjo is ook leuk. als je kan kun je dan eerder komen want we hebben 7 juli dus de musicul. we willen wel heel graag dat je komt maar als je niet kan is het niet erg. Nadia, Mandy en ik hebben vriendinnen namen. vet leuk. de vriendinnen naam van Mandy is Daphne. die van Nadia is Nathasha en die van mij is Kristy. ik ga nu doei
    -xxx- Merel

• 16 Januari 2007 - 15:58

Belinda:

Hey ingrid, hoe ist daaro?
    Dus je hebt je ma en zusje gehad? Was wel gezellig ckers:)
    Nou mijn weekend was wat minder gezellig. Ben na 8 jaar verkering weer bij mn vriendje weg. Ik woon weer thuis bij mn pa en ma. Valt best tegen. Voel me erg alleen :(
    Maar ja hopen dat het over zal gaan.
    Xxx Be
    En veel plezier!!!

• 17 Januari 2007 - 09:01

Paulien:

Annemiek,
    Bedankt voor je felicitaties:D en voor de beure natuurlijk:p gebruik het hier regelmatig! Mijn verjaardat was niet echt verjaardag, was er hélémáál niet bij met mijn hoofd.. maar goed.. nu lekker weekend gehad! Liefss

• 17 Januari 2007 - 09:27

Mamma:

Gisteren naar de Berkenhorst geweest. Ze hadden je kaart ook gekregen! En ze vonden het leuk dat je iets voor hun had meegegeven! Ze lezen ook regelmatig de berichtjes op je site en missen je!!
    Hier alles ok, een beetje verkouden geworden, maar dat komt vast door de overgang van het heerlijke weer in Mali naar de kou hier! En volgende week wordt het nog veel kouder volgens de berichten, brrr.
    Tot gauw, Mamma.

• 18 Januari 2007 - 15:07

Peter:

hoi Ingrid, hoe gaat het nu met je, nu je moeder en zus weer naar Nederland zijn? Mis je ze ook een beetje?
    Het wordt nu wel weer tijd om zelf weer eens een berichtje te zetten op je site!! De laatste 3 zijn van je moeder en zus!! Jouw ervaringen en belevenissen mis ik!! Zet hem op, en maak er wat leuks van!! We w8en vol spanning ;)

• 19 Januari 2007 - 11:38

Marieke:

Hey Ingrid!

Hoe is het?
    Dankje voor je berichtje op mijn site! Hier in Ghana gaat het allemaal erg goed, vooral nu de eerste keer malaria er al weer op zit!
    Ik ben er nog over aan t nadenken of ik in april misschien naar Mali zou kunnen komen, want dat lijkt me wel erg leuk! Maar daar heb ik even wat hulp bij nodig, ivm mijn visa voor ghana (dat is maar een single entry namelijk) en een eventueel ticket enzo.
    I'll let you know! Verder heel veel succes op school!
    Marieke

P.S. Heeft Stefan nog contact met je op genomen?