Avonturen op de Gletsjers
Door: Ingrid
Blijf op de hoogte en volg Ingrid
02 Januari 2009 | Nieuw Zeeland, Wanaka
Allereerst iedereen een ontzettend goed 2009 toegewenst!! Kom allemaal maar op bezoek in Singapore :D
Eens even kijken waar ik was gebleven met mijn vorige bericht. Tjah, Greymouth was inderdaad een zeer dood stadje. Werkelijk waar niets te beleven. Wel was het erg gezellig is het hostel met 2 meiden uit Brazilie (Gabrielle en Daisy). Gelukkig kon ik de dag erna dus snel weer verder richting de Franz Josef glacier.
Ik blijf erbij de Magic Bus werkt geweldig! Om (weet ik veel) 8 uur (denk ik) werden we ogehaald bij ons hostel. Vandaar uit hebben we een stuk gereden en zijn toen gestopt in een oud goudmijn stadje. Ontzettend veel lol gehad, maar verder weinig interessant. En een half uur later stopten we weer bij een hertenfarm. Ondertussen hadden we ook contact gemaakt met iemand vanuit de States. Met haar (Marli) ben ik het museum ingeweest wat bij de farm hoorde. Best grappig. Het schijnt dat ieder bedrijf rond de 2000 NZ$ kan betalen. Alle Magic bussen stoppen dan voor de deur. Vandaar soms iets te veel stops op plaatsen waarvan de eigenaars het waarschijnlijk interessanter vinden dan de vakantiegangers :)
Aangekomen in Franz Josef moest ik me erg haasten. Wel erg leuk dat ik weer met de Braziliaanse meiden op een kamer sliep. We kwamen om 5 voor 1 aan en de buschauffeur had het ijsklimmen om 1 uur voor mij geboekt. Wat een mega ervaring was dat (zie foto en filmpje). Met twee axen (wat is het Nederlandse woord hiervoor) in je handen en schoenen aan met spykes op de voorkant probeer je de ijswand te beklimmen. De instructeur zekert (ja, pap ook dit kan veilig). Ik had me niet bedacht dat het klimmen zo zwaar zou zijn. Zo'n axe hengst je natuurlijk met een mega vaart het ijs in. Daarna moet hij er ook weer uit. Dit kost veel spierkracht. Maar wat een ervaring zeg!
Na het ijsklimmen heb ik me geinstalleerd in het hostel. Daarna met een vrouw uit Engeland een wandeling gemaakt naar de voet van de Franz Josef gletsjer. De afstand hadden we een beetje verkeerd ingeschat. Gelukkig stopte er een camper met Nederlanders erin om ons mee te nemen naar het begin van de wandeling. Op de terugreis zijn we in een excursiebus gestapt om ons terug te laten brengen naar het dorp (zonder de excursie te doen)
's Avonds hadden we met een aantal mensen uit de bus om 7 uur afgesproken in de blue ice cafe. Eva (uit Korea), sliep ook op onze kamer, ging ook mee. Wat een gezelligheid. De groep werd steeds groter en internationaler (mensen uit Brazilie, Rusland, Australie, Duitsland, States, NZ, Korea). Ik kan je wel vertellen dat het aantal biertjes dat wordt gedronken veel hoger ligt als het bier goedkoper is :) Tegen half 3 dus pas het bed in, terwijl de bus om half 8 weer vertrok. Oudjaarsdag begon dus zwaar.
Ik hoefde maar een halfuurtje met de bus naar de Fox glacier, waar ik een heli-hike had geboekt. Om half 9 kwam ik aan in mijn hostel, vertelden ze me dat ik pas om 1 uur kon inchecken. Oei, dat was een zware tegenvaller na zo'n zware avond. Helaas was het ook nog eens slecht weer en ging mijn heli-hike niet door.In mijn hostel was ik aan de praat geraakt met een aantal Zuid-Afrikanen. Met hen ben ik, toen het even opklaarde, in de auto gestapt om een wandeling te maken naar de voet van de glacier. Daarna heb ik met hen gegeten in het hostel en geprobeerd om tot middennacht op te blijven. 'Helaas' was dit niet gelukt. Allemaal heel erg bedankt voor jullie smsjes. Ik heb, na een telefoontje uit Nederland, helaas geen beltegoed meer om jullie terug te smsen :(
Nieuwjaarsdag begon stukken beter. Om 9 uur was ik bij de Fox Glacier Guides om mee te gaan met de helicopter. Na een aantal instructies en het aantrekken van een regenpak en laarzen, gingen we in 5-tallen met de helicopter naar de gletsjer. Daar aangekomen werd de groep gesplitst in een snelle en een langzamere groep. Met een Engels stel waar ik mee aan de praat geraakt was, ben ik in de snellere groep gegaan. Voordat we begonnen met hiken kregen we spikes onder onze schoenen. Die loopt in het begin heel raar. Ik moest echt even 10 minuten wennen aan de manier van lopen. Tijdens de wandeling hadden we echt een geweldig uitzicht op de gletsjer en de omgeving. Wat fantastisch kan de natuur zijn! Na 2,5 uur vlogen we met de helicopter (deze keer zat ik aan het raam) weer terug naar beneden. Dit had ik echt niet willen missen.
Aan het einde van de middag ben ik gaan wandelen naar Lake Matheson. Dit was 1,5 uur heen lopen. Gelukkig kwam er na 45 minuten weer iemand langs met wie ik mee kon rijden. Aangekomen bij het meer heb ik hier de route van 1,5 uur om het meer heen gelopen. Het meer spiegelt de bergen en bossen in het water. Het was vrij helder dus de foto's zijn best indrukwekkend geworden. Op de terugweg naar het dorp had ik iets minder geluk en werd ik pas na een uur opgepikt door een auto. Moe van alle wandelingen ben ik zeer vroeg naar bed gegaan.
Vandaag kwam de Magic bus me weer ophalen om me daarna te droppen in Wanaka. Helaas regende het weer. Aan het begin van de busreis zijn we naar hetzelfde meer gegaan als waar ik gisteren was. Door de wind was de reflectie vandaag bijna niet te zien. (Ik weer blij dat ik die tocht gisteren ook al had gemaakt). Nu zit ik in een internetcafe dit bericht te typen. Hopelijk wordt het weer morgen beter want ik heb een skydive (lees: parachutespringen) geboekt. Ik blijf hier 2 nachten om daarna door te reizen naar Queenstown.
Groetjes uit Wanaka en geniet van de foto's!
Ingrid
02 Januari 2009 - 07:34
Jj:
Jaloers! -
02 Januari 2009 - 09:27
Nicolette:
Wat ontzettend gaaf wat je daar allemaal aan het doen bent! En leuk dat je zoveel mensen uit verschillende landen ontmoet. Super. Ik geniet van je verhalen.
Jij ook een heel fijn nieuw jaar gewenst. Maar het begin is in ieder geval fantastisch!
Knuf, Nic -
02 Januari 2009 - 09:35
Lianne:
Allereerst gelukkig nieuwjaar. Wat gaaf die foto's van de mij wel bekende gletsjers. Ook die foto van de spiegeling in het meer was erg mooi. Groetjes Lianne -
02 Januari 2009 - 11:33
Marieke:
Ha die Ingrid!
Gave foto's weer hoor!
En super dat je zoveel leuke mensen ontmoet daar.
Geniet ervan!
Voorzichtig met parachute springen. Niet vergeten aan het touwtje te trekken :)
02 Januari 2009 - 11:34
Marieke:
PS. Het sneeuwt hier!!! :)
02 Januari 2009 - 12:21
Paulien:
klinkt allemaal erg goed, en ziet er leuk uit:) -
02 Januari 2009 - 13:43
Mamma:
Hoi,
Allereerst nogmaals een goed,gezond en gelukkig 2009! We zijn nu weer thuis en hebben ons prima vermaakt! :-)o.a.Lekker gewandeld en gerelaxed in een sauna.Pappa en Paulien zijn nu schaatsen! Vermaken,dat doe jij je ook wel geloof ik!
Maak er nog maar een leuke week van!
En we horen en lezen wel weer van je.
Liefs (k) Mamma XX -
04 Januari 2009 - 11:07
Mams:
Wat is er te doen en te beleven in Queenstown??
Veel plezier en genieten, maar dat hoef ik je niet te zeggen want dat doe je volgens mij wel!