Dagje Phnom Penh
Door: Ingrid
Blijf op de hoogte en volg Ingrid
20 Februari 2010 | Cambodja, Phnom-Penh
Opstijgen en 25 minuten later stonden we alweer aan de grond. Toen begon het wachten op de koffers en de vraag konden we wel of niet van het vliegveld af.
Nadat onze bagage nog eens door de check was gegaan en achter gelaten bij de bagage service zijn we richting Phnom Penh gereden. De stad deed heel anders aan dan Siem Reap. Sowieso is het een veel grotere stad, meer beton en meer viezigheid, meer drukte en meer verkeer.
Onze eerste stop was S-21 (Tuol Sleng Genocide Museum). Een oude high school die tijdens de tijd van de Rode Kmer gebruikt werd als een gevangenis (1975-1979). Na 2 gebouwen bekeken te hebben was het moeilijk om nog verder te gaan. Wat een verschrikkelijke dingen zijn daar gebeurd. En dan voor te stellen dat het allemaal nog maar 30 jaar geleden is gebeurd. De Cambodja binden er geen doekjes om. Alles wat ze aan informatie hebben wordt getoond. Inclusief de foto’s, donkere bloedvlekken op de grond, schedels, martelwerktuigen en ga zo maar door. Hoe kan het dat dit soort dingen nog steeds gebeuren in deze wereld? Met een bedrukt gevoel verlieten we de gevangenis.
De volgende, en laatste, bestemming in Phnom Penh was het Royal Palace. Al druipend van het zweet (het was 37 graden) hees ik me in een lekkere warm, wollen vestje vanwege de regel dat de schouders bedekt moeten zijn. Het Royal Palace is een aantal indrukwekkende gebouwen die nog niet zo lang geleden zijn gebouwd. Veel goud, architectuur van de Khmer en veel details. Volledig bedekt mogen we met nog vele andere toeristen in de snikkende hitte rondlopen over het koninklijk terrein. Na een uurtje stapten we weer in de taxi. Tijd om naar huis te gaan... Cambodja achter ons latend moet ik zeggen dat ik behoorlijk onder de indruk ben van het land, de mensen, de historie en de opbouw van het land.
Maartje heeft wat filmpjes van onze reis op youtube gezet. Hieronder vindt je de URL
Dagje Ankor Tomb:
Zonsopgang Ankor Wat:
Pink Temple:
Terug in Singapore was het woensdag meteen weer flink aan de slag. We kregen een training van het RPCZ/Bazalt uit Nederland: “de leerkracht maakt het verschil.” Voor de insiders: De 9 didactische strategien van Marzano, DENKers met SCL structuren van Kagan en evidence-based strategien voor pedagogisch handelen & klassenmanagement van Marzano. Met andere woorden weer veel informatie en een certificaat rijker.
Natuurlijk gaan ook de Olympische Spelen hier niet aan ons voorbij. Op verschillende I-phones, NOS en de volkskrant wordt ook hier alles op de voet gevolgd. Mijn interesse valt toch nog steeds op het schaatsen en de, steeds meer toenemende, blunders van Vancouver. Morgenochtend kunnen wij eindelijk eens op een fatsoenlijke tijd het schaatsen bekijken. Voor jullie midden in de nacht, voor ons 8.15 uur ’s ochtends. Ik voel een 11 uur dienst van de kerk aankomen i.p.v. 9.30
En het feestvieren van de Chinese bevolking vanwege het Chinese New Year gaat gewoon door. Maar waarom moet al die herrie altijd ’s morgens vroeg in mijn weekend. Vanochtend (8 uur!!!) dus gewekt door veel bekkens, trommels en weet ik veel wat voor geluiden nog meer, vanwege een Lion Dance bij het condo naast mij. Kunnen ze daar niet iets later mee beginnen? Vervolgens duurt het feest nog steeds door (inmiddels 12 uur). Dus zo maar even naar Sixth Avenue om te lunchen, koffie te drinken en dan naar de Ikea (ja want zelfs in Singapore hebben we er 2) om lijsten te kopen voor 2 posters van Ankor Wat die in Cambodja zijn gekocht. Nog maar eens iemand gaan zoeken om ze op te hangen!
Liefs uit Singapore,
Ingrid
20 Februari 2010 - 04:13
Ingrid Boon:
DE URL's van de filmpjes moet je even kopieren en dan plakken in internet (helemaal, ook het niet onderstreepte gedeelte). Ik krijg niet de hele URL als een doorklik-link op de website. Sorry hiervoor. -
20 Februari 2010 - 12:23
Annemiek En Robin:
Hallo Ingrid, Wat een ervaring weer en wat lijkt die gevangenis me indrukwekkend. Wij zijn net aangekomen op ons oppas-huis voor de vakantie. Ook heerlijk met veel dieren. -
20 Februari 2010 - 15:27
Mamma:
Hoi Ingrid,
Leuk om ook het laatste deel van je reis naar Cambodja mee te beleven!
De filmpjes heb ik samen met Paulien bekeken.
Net heb ik een boekje over Bangkok gekocht. Daar ga ik me eens in verdiepen.
Gezellig weekend XX. -
21 Februari 2010 - 12:54
Marianne:
Nou we zijn weer helemaal op de hoogte!
;-) -
27 Februari 2010 - 08:37
Marga:
Dat was genieten in je vakantie!
Groetjes.