Baktapur
Door: Ingrid
Blijf op de hoogte en volg Ingrid
24 Januari 2005 | Nepal, Kathmandu
Het is alweer een tijdje geleden dat ik iets op m\\\'n site heb gezet. En ik heb weer veel meegemaakt. Ook de meest vreemde dingen! Ik zal bij het begin beginnen!
12 januari heb ik mijn eerste dag op de Nederlandse school gehad! Ze hadden 2 dagen themadagen. De eerste dag zijn we naar de Duitse bakker geweest.We hadden verwacht dat de bakker van alles zou gaan vertellen maar dat was helaas niet het geval. We hebben wel veel gekeken! Alls wordt hier nog bijna met de hand gemaakt! Maar het is echt super lekker! Omdat de themadagen niet verplicht waren, waren er 9 kinderen van de 18. Na de bakker hebben we lekker buiten gespeeld met de kids en hebben we nog wat geknutseld.
De tweede dag van de themaweek zijn we naar de timmerman geweest. Dat was echt super! De kinderen mochten van al het hout wat er was timmeren. De oudsten hadden de meest grote plannen, maar er is niet echt iets van terecht gekomen. Terwijl de kleintje (3 en 4) snel aan het werk gingen en aan het einde ook een vliegtuig hadden!
Donderdagavond ben ik naar de lady\\\'s night geweest van het sportgroepje. We hebben heerlijke pizza\\\'s gegeten bij Roadhouse. Ik sport elke dinsdagavond en zaterdagochtend. Dat is wel erg lekker. En ik snoep hier ook veel te veel dus het ook wel nodig!
Vrijdags ben ik naar de kleermaker geweest om een lekkere warme winterpyama te laten maken. Hij is nu klaar en inderdaad erg lekker warm. Ik heb hem laten maken van traditionele stof. Heb ik meteen een aandenken.
Het hele weekend heeft de familie Muis bij ons gelogeerd. Ook was Danielle er om te logeren. In totaal waren we met z\\\'n 11! Dat was erg gezellig! MAar ook wel erg druk.
Zondags ben ik samen met Danielle naar Freakstreet gegaan. Daar hebben we Jan, Wim en Lida Brandsma ontmoet. Met hen zijn we naar Baktapur geweest. Baktapur is een heel oud dorp vlak buiten Kathmandu. Het ruikt er echt gewoon nog oud. Er zijn heel veel tempels. Waar ik natuurlijk een heleboel foto\\\'s van heb gemaakt! Die verschijnen later op de site. Het is echt heerlijk om te zien hoe al die kinderen daar met het meest simpele materialen spelen. Het waren de echte oud-Hollandse spelletjes. Springtouwen, knikkeren, met een oude fietsband en een stok de band vooruit rollen enzovoort.
Jan Brandsma en zijn vrouw Lida zijn allebij actief op de hogeschool van Utrecht. Lida werkt op de PABO en Jan is directeur van de faculteit. Met hen heb ik hele interessante gesprekken gevoerd. En ik weet nu bijna zeker wat ik wil gaan doen als vervolg opleiding! Waarschijnlijk wordt het muziektherapie!
\\\'s Maandags ben ik begonnen op \\\'t Bartje, de NEderlandse school. Erg leuk al die klassen van 4 a 5 leerlingen groot. Vanaf de middenbouw zijn de kids vooral zelfstandig aan het werk. Dan hoef je niet zo veel te doen. Heb ik mooi tijd om dingen te onderzoeken of bezig te gaan met m\\\'n werkstuk!
Vrijdags heb ik een gesprek gehad op The British School. Er ging een wereld voor me open. Wat een geweldig grote school is dat! Ze werken er met huizen. Iedereen is in een huis ingedeeld. Voor alle dingen die je goed doet krijg je een huispunt. Welk huis er aan het eind de meeste punten heeft wint de cup! Eigenlijk werkt het net zo als in de Harry Potter films/boeken.
Ik heb een rondleiding gehad! Ze hebben een groot muzieklokaal met heel veel instrumenten (vind ik natuurlijk erg interessant). De kleuterlokalen zijn ook erg groot. Ze beginnen hier al met de basisschool als de kinderen 3 zijn. Als de leerlingen 11 zijn gaan ze naar de middelbare school. Die zit op hetzelfde terrein. Ze zijn gelukkig heel flexibel op TBS. Ik heb een rooster gemaakt voor de komende 9 weken. Ik kom in alle jaren van de basisschool en de eerste een week kijken. Ook ben ik nog een aantal weken bij Gym en muziek te vinden! Ik heb er echt super veel zin! Maandag ben ik begonnen bij Nursery (3 jarigen).
De afgelopen heeft het hier echt gigantisch geregend. Niet echt prettig. Want wanneer de zon niet schijnt is er geen warme douche. En koud is niet echt prettig. Je wordt hier gewoon niet meer warm.
Zondag ben ik met Danielle naar Indrachowk en thamel geweest. Indrachowk is een gebied met allemaal stofzaakjes. Ik heb nog 2 lapjes gekocht, 1 voor een rok en de andere voor een 3/4 broek. Als ik hier wat laat maken is het echt veel goedkoper dan in NEderland!
We liepen richting Thamel toen er weer iets vreemds (in mijn ogen) gebeurde. Loop je daar in een druk toeristisch plekje komt er ineens een lijk voorbij. Echt heel raar. Er liep een man met een trommel en een man met 2 pannendeksels. Daarachter een aantal mensen die een lijk droege. Niet in een kist ofzo maar gewoon met een kleed er overheen. Heel apart om te zien.
Daarna zijn we doorgegaan naar Thamel (de toeristenwijk). Ik had nog een nieuwe jas/trui nodig. We hebben echt gigantisch gelachen. Je moet hier namelijk afdingen in de winkels. Als je dat niet doet is dat onbeleefd. Wij hebben echt heel goed ons best gedaan. Ik heb nu een nieuwe fleecetrui van The North Face (schijnt bekend te zijn) voor 500 rupees (5,50 euro). We hebben een derde van de prijs bespaard. Hij kostte eerst 750 rupee.
\\\'s Avonds hebben we lekker bij Fire ans Ice gegeten. Een hele bekende pizzaria bij de westerse mensen. Het zat er ook helemaal vol met blanke mensen. Het is in verhouding ook wel duur.
Vandaag ben ik dus begonnen op de Britse school. Ik ben de ochtenden op de britse school en de middagen op de Nederlandse school. Tot nu toe bevalt het me allemaal prima. Nursery is de groep van de 3-jarigen. Maar hoe er wordt omgegaan met kinderen en wat ze leren is het net groep 2 in Nederland. Er zjin toch wel heel veel verschillen. Deze ga ik allemaal in m\\\'n verslag verwerken. Dus als er iemand behoefte aan heeft om dat te lezen, dat kan wanneer ik weer in Nederland ben!
Zoals de meeste mensen van jullie denk ik wel weten, zijn de meeste mensen hier Boedhistisch. In het Boedhisme is de koe heilig. Die lopen hier dus ook overal op straat. Ik zelf zou een heilig dier heel goed verzorgen. Maar hier doen ze dat niet. Ze laten de heilige beesten gewoon uit de vuilnis eten. Zo raar!! En zo stuit ik steeds meer op rare dingen. Ik zal ze jullie zo snel mogelijk allemaal vertellen!
De brieven van iedereen heb ik nog niet gekregen. Misschien morgen Katinka en Annet. Op dinsdag komt meestal de grote vracht post!
Nog even over de aardbeving. Gelukkig zijn alle kinderen en vermiste gezinnen weer terecht. Sommige mensen waren net een dag van tevoren weggegaan. Anderen zijn toen ze het zagen snel hogerop gegaan. MAar ze hebben wel vreselijke dingen gezien. 1 man, collega van m\'n oom, is wel overleden (de rest van de familie is ongedeerd). Hij was iedereen van het strand aan het halen! Er gaan hier wel vreselijke verhalen te ronde van mensen die alles hebben gozien. Maar gelukkig zijn de meeste mensen ongedeerd teruggekeerd.
Jullie horen snel weer van me!!
24 Januari 2005 - 10:53
Paulien:
Nouw hij staat er op hoor:D Alstu!! Kusje -
24 Januari 2005 - 11:37
Ingrid Live From Nepal:
Heei Paulien,
THNX voor het bericht. Het internet is hier niet altijd even betrouwbaar! Kussies en groetjes aan iedereen! -
24 Januari 2005 - 11:49
MARJAN KREMER!:
Ha Ingrid,
Leuk hoor om te lezen wat je daar allemaal meemaakt. Ik hoop dat je het nog steeds heel erg naar je zin hebt. Maak er nog maar een mooie tijd van.
Liefs van Marjan.. -
24 Januari 2005 - 12:02
Mariët:
hoi hoi ingridje! super cool allemaal! echt heel erg leuk/gaaf om het allemaal te lezen! ik zou bijna de neiging hebben om langs te komen! maar ja soms kunnen dat soort dingen niet he? das wel jammer! maar ja dan moet jij maar dubbel en dik genieten, want je moet ook voor mij genieten, zoda tik het straks nog weer een keer kan horen als je terug bent, en ik ben nu ook al benieuwd naar je verslag! tot snel! dikke kus mariet -
24 Januari 2005 - 16:32
Karien:
haha snoepje echt te veel of schrijf je dat maar gewoon? het is daarom ook goed dat je sport. (maar wat voor een sport doe je dan?)
groetjes van karien -
24 Januari 2005 - 19:24
Katinka:
Heeej meis :) Duurt wel lang zeg als m\'n kaartje er nog niet is! Nou ja geeft ook niet, zal je snel weer een nieuwe sturen. Heb weer genoeg te vertellen namelijk! Veel lievszz -
25 Januari 2005 - 09:30
Weirdo:
Hey Ingrid,
Écht, ik krijg ook zin om lekker ver weg te gaan uit dit kikkerlandje. Maar leuk dat je het zo naar je zin hebt. Hier in Groningen is alles ook goed (lekker sneeuw!). Vrijdag voor opdrachtgever gepresenteerd! Nu 2 weken \'vakantie\' en dan weer druk bezig met school.
Cheers, Weirdo -
26 Januari 2005 - 08:41
Belinda:
He Ingrid, leuk dat je er weer nieuwe foto\'s op hebt gezet! Vind ik altijd erg leuk om ff te kijken. Ook van ons kun je nog een kaartje verwachten. Volgens mij hebben we die rond 18 januari op de post gedaan.
Maar eh... kun je al wat overweg met de engelse taal? Ik nog steeds niet zo best, maar goed ze begrijpen me wel.
Welke datum ging jij ook alweer terug naar Nederland? 9 april toch? Als we weer op school zijn moeten we maar eens effe wat leuks doen om lekker bij te kletsen en foto\'s kijken natuurlijk!!!
Ben zeer benieuwd. Ik blijf steeds je site volgen...
Groetjes en veel liefs
en geniet er nog maar ffies van :) -
26 Januari 2005 - 12:42
Elly En Carla:
Heey Ingrid,
We hebben vandaag je kaartje gekregen,heel erg bedankt.Je krijgt er snel één van ons. Goed om te lezen dat alles zo goed met je gaat. En wat berteft de dirigenten. Nummer 1(Joop Boerstoel) is niet slecht, maar wel heel anders dan Arnold, heel rustig en te aardig(spreekt iedereen aan met u), maar dat kan natuurlijk nog veranderen. Vanavond komt er weer een nieuwe (peter Kleine Schaars), afwachten dus. We zullen je niet teleurstellen met de keuze!
Zo te zien vermaak je je wel, en nog heel veel plezier!!
Kusjes, Elly en Carla -
26 Januari 2005 - 22:47
Miek:
Haai meisje!!
Het klinkt goed allemaal! Je klinkt positief enzo, leuk om te lezen! Toch apart... zo aan de andere kant van de wereld. Een hele ervaring!! Ben er wel een beetje jaloers op..!=) Hihi... Vet veel succes/plezier enzo nog!! Die foto\'s zijn ook leuk!! Laat snel weer wat van je horen!!
Hele dikke kus!!
Liefs Annemieke -
27 Januari 2005 - 13:14
Annet:
Hey!!Heb je inmiddels mn brief al? isdie gister gekome?volgende zal ik naar dat andere adres sturen.Echt lache daar ja, volgende keer wil ik ook mee!!!!heel veel plezier nog!!!Dikke knuffel -
27 Januari 2005 - 14:59
Annemiek:
He die Ingrid!
Ik heb je site maar weer eens bekeken. Leuk hoor! Ik hoop dat je zo enthousiast blijft en lekker blijft genieten. Enne... als je een avondje voor de kabeltv wilt hangen, ben je welkom he?! Altijd lekker rustig als je uit een huis vol gasten komt. Je bent in de zoete inval van Evelien terecht gekomen,
Groetjes -
28 Januari 2005 - 09:01
Lianne:
Hoi Ingrid,
Leuk om te lezen dat je nu op de 2 scholen begonnen bent. Toen je schreef over een vervolgopleiding muziektherapie moest ik even denken aan het goede werk dat World Child met muziek doet. Ook de foto's met name die van de bergen maken me jaloers.
P.s. je moet nog wel even vertellen waar je nichtjes op de kalender staan van de engelse school. We hebben op Pauliens verjaardag al de nodige discussie hierover gehad. Ze kunnen trouwens allemaal mooi tekenen.
Groetjes Lianne -
28 Januari 2005 - 16:25
Gerda Greven, Comm Gaarlandtschool Voor Het Geval:
Nou , lees regelmatig je berichten, erg leuk. Je doet en ziet veel leuke dingen, lijkt me ook wel wat, haha.
Ben zelf net terug uit Australie, niet echt gepland maar wel leuk en warm heel belangrijk. Lekker relaxen, enz. Maandag kan ik weer beginnen in nijeveen voor de nieuwe groep 1 veel zin in, afgelopen twee dagen klas in orde gemaakt, in gemeenschapsruimte, lekker ruim dus en heb er veel zin in!!. Nou hoop nog veel te genieten van je verhalen en nog veel plezier daar!!! Maar dat koomt wel goed!!
Groetjes Gerda -
29 Januari 2005 - 12:45
Belinda:
He Ingrid, leuk man al die foto's!!!
xxxxxxxxxxxxxxxx -
30 Januari 2005 - 17:08
Thea En Jan Teunis:
als we je verhaal lezen dan is wel duidelijk dat je het naar de zin hebt,
lijkt ons ook een fantastische ervaring,
ben je al de bergen in geweest?
groeten,
thea en jan teunis -
01 Februari 2005 - 18:11
Marcella:
Hai Ingrid!! Bedankt voor je kaartje!! errug leuk om eens wat van je te horen en ook bedankt voor de boekenlegger (neem aan dat dat het is) ziet er allemaal erg leuk uit!! er is alweer kaartje onderweg!! xxx je krijgt de groetjes van winnie!! dikke kus en liefs Marcella -
01 Februari 2005 - 19:28
Nicole:
He fijn dat je het zo leuk hebt daar. Wij gaan overmorgen weg. Wel spannend nu hoor. Het komt nu echt dichtbij. Tot tot.... -
02 Februari 2005 - 12:59
Sandra:
he ingrid ik hoop dt t goed met je gaat wat een gedoe daar zeg naja hoop dat je snel weer contact kan hebben met de buitenwereld!!kus san -
02 Februari 2005 - 19:18
Katinka:
heeej bedankt voor je kaartje!! gaaf man! Zal je binnenkort weer wat sturen. Veel liefs -
02 Februari 2005 - 20:24
Marjan Kremer:
Ha Ingrid,
Ik hoorde dat jullie helemaal zijn afgesloten van de buitenwereld. Wat kut zeg. Ik hoop dat we snel weer iets van je horen. Sterkte!
Groetjes Marjan. -
03 Februari 2005 - 18:01
Marthe:
heej ingrid!!!!
hoe is het?? heb gehoord dat er nogal wat aan de hand is daar :S niet zo fijn.. maar wel mooi dat (bijna) alle vermisten er weer zijn! egt heel gaaf allemaal!! zonder de foto's zou ik het allemaal niet geloven :P zo anders daar!
we sturen binnenkort een pakket naar je op, heb je nog wensen (iets lekkers ofzo) zeg het maar!
k ga in de voorjaarsvakantie met je ouders en zusje op vakantie :D naar zandvoort!! de zaterdag daarvoor drents jeugd orkest.de mensendie je site nog niet hebben daar zal k het er wel ff inpeperen :P liesbeth klok is er weer! ze had afgelopen dinsdag een soort bijkletsuurtje georganiseerd, met de baby natuurlijk! egt een heel lief kindje! met de boulevard des miseres gaat het ook steeds beter! de sectierepetities van laatst hebben mij iig een stuk vooruit geholpen! iedereen wel, anders klonk het niet beter ;)
hoe gaat het met klarinet spelen daar? je zou tog naar een man gaan ofzo die je les wou geven? nou ... verder weet k niet zoveel meer.
nog heel veel plezier daar!!! geniet ervan
Kus !! -
04 Februari 2005 - 07:38
Joke:
hoi meid,
Vervelend dat we even geen contact met elkaar kunnen hebben!Ik hoop dat de toestand in Nepal snel veranderd!Wel fijn dat Leonard met een sateliettelefoon kon bellen om te zeggen dat met jullie alles goed is! Bedank hem daar nog maar even voor,wil je?Gaan de kinderen wel gewoon naar school? En kan je wel gewoon over straat?Ik ga er vanuit dat je wel weer mailt zo gauw dat weer kan. Tot dan, Mamma. -
07 Februari 2005 - 13:09
Jessica:
He, he, eindelijk een berichtje van mij!
Sorry, maar het is hier drukker dan druk! Maar ik hou je leuke verhalen wel bij!
Maak er wat van!
Groetjes Jessica! -
20 Februari 2005 - 11:41
Veerle:
Heey Ingrid,
Ik wil niet bijdehand zijn maar de koe is heilig het hindoeisme. Het lijkt me daar echt heel spannend en door al die verhalen wil er nog liever heen. Hier in Nederland gebeurd niet zoveel bijzonders.
Groetjes uit het niet zo spannende Nederland van je buurmeisje Veerle,